WESTERVELD MOET ZICH GAAN VOORBEREIDEN OP AARDGAS-VRIJ WONEN

Op de agenda in de gemeente Westerveld staat nu het “ambitiedocument transitievisie warmte”. Het uitgangspunt van dit ambitiedocument is dat in 2050 alle woningen en overige gebouwen aardgas-vrij moeten zijn. 

Dit lijkt nog ver weg maar alle inwoners van Westerveld krijgen hiermee te maken. De VVD fractie Westerveld heeft stevig ingezet dat het behalve haalbaar, ook betaalbaar moet zijn. De VVD fractie vindt ook dat de gemeente het niet kan gaan afdwingen door de gaskraan af te sluiten. Wel moet het de inwoners duidelijk zijn dat ze zelf het initiatief moeten nemen om hun woning aardgas-vrij te krijgen. De VVD fractie is dan ook tevreden dat hun inbreng al in het ambitiedocument is opgenomen. 

De markt is volop in beweging en er komen ook nog steeds weer nieuwe technische oplossingen bij. Een goede isolatie is wel belangrijk. Bij de landelijke overheid zijn er hiervoor al diverse subsidie regelingen mogelijk. Echter de ene woning is weer geheel anders dan een andere woning. De inwoners van Westerveld kunnen via de gemeente om een energiecoach vragen. Deze energiecoach geeft gratis advies hoe deze woning het best verduurzaamd kan worden. Hiermee kunnen we nu al energie besparen en dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. De VVD fractie wil daarom extra inzetten op die energiecoaches om het aantal adviezen door de coaches te verhogen met als doel dat alle woningen in Westerveld voor 2030 een advies hebben gekregen.